Politidirektør roser nordjysk samfundssind: Ingen bøder endnu

Foto: Shutterstock

Siden tiltagene, der skal forhindre spredning af corona-virus, trådte i kraft d. 18. marts 2020 er bødeblokken forblevet i lommen hos de patruljerende betjente i Nordjyllands Politi. Det udløser stor ros fra politidirektør Anne Marie Roum Svendsen til nordjyderne.

”I en svær situation for os alle har borgerne i Nordjylland udvist overskud og samfundssind. Ingen har indtil nu overtrådt forbuddene i sådan en grad, at vi har måttet finde bødeblokken frem. Det vil jeg gerne rose – for det viser, at nordjyderne tager situationen alvorligt og lytter til myndighedernes anvisninger,” fastslår politidirektør Anne Marie Roum Svendsen, der tilføjer, at det både er borgere, butikker og foreninger, der som altovervejende hovedregel respekterer de nye tiltag, der foreløbigt gælder frem til 13. april 2020.   

Kun et par gange har det været nødvendig for Nordjyllands Politi efter en dialog med erhvervsdrivende at give påbud til pågældende. Et af disse påbud blev efterfølgende ophævet, da forholdene på stedet blev bragt i orden.  

Politiet rykker ud

Nordjyllands Politi har løbende, siden tiltagene trådte i kraft, modtaget anmeldelser fra borgerne om forhold, som man mente var i strid med de nye, midlertidige regler. Nordjyllands Politi tager disse anmeldelser alvorligt, og politiets personale registrerer dem – og efter en konkret vurdering kører politiet som udgangspunkt ud og besigtiger forholdene de pågældende steder. 

Politiet har således rykket ud i hele politikredsen – for eksempel til anmeldelser om mennesker stimlet lidt for tæt sammen i en kø, til værtshuse der holdt åben, for mange familier på en legeplads eller unge mennesker forsamlet i en park. 

”Men når vi er kommet frem, så har der efter vores politifaglige vurdering ikke været noget at komme efter – eller borgerne har selv forinden fundet ud af, at de har været for tæt sammen og flyttet sig. Og de få gange, at folk stod lidt for tæt i eksempelvis en kø eller andet, ja, så har borgerne lyttet til patruljens anvisninger, når vi kom frem. Nordjyderne vil dialogen,” forklarer politidirektør Anne Marie Roum Svendsen, der tilføjer, at det er godt, at borgerne ringer til politiet på 114, hvis de observerer nogle forhold, som de mener er i strid med reglerne, selvom man også skal benytte sig af sin sunde fornuft og måske lige vurdere situationen en ekstra gang, inden man ringer.    

Hold ud – hold fast 

Politidirektør Anne Marie Roum Svendsen fremhæver, at det nu er vigtigt, at vi alle sammen holder fast. Lidt endnu. I næste uge har vi påskedagene – og foråret er allerede over os med bedre vejr til følge. 

”Derfor er det vigtigt, at vi alle i Nordjylland holder ud lidt endnu, selvom det er hårdt for rigtig mange. Men det handler fortsat om, at vi får brudt smittekæderne – og det gør vi ved at holde afstand, når vi går en tur i det gode vejr og ved at blive hjemme så meget som muligt,” understreger politidirektøren, der tilføjer: 

”Kort sagt. Stå sammen ved at holde afstand.”  

Fortsat øget patruljering 

Nordjyllands Politi understøtter indsatsen også i den kommende tid ved blandt andet at indsætte flere patruljer på gader og stræder i hele politikredsen. I det hele tage fortsætter Nordyllands Politi sin omfattende tilstedeværelse i samfundet 

”Vi har øget vores patruljetryk, og vi står klar til gribe ind og håndhæve reglerne, hvis det bliver nødvendigt, men det er min forventning, at det ikke bliver nødvendigt – og vores udgangspunkt er dialogens vej: VI rådgiver og vejleder. Men vi tager bødeblokken i brug, hvis der mod forventning er nogle få, der ikke kan finde ud af reglerne,” understreger politidirektøren. 

Tre huskeregler: 

• Følg myndighedernes anvisninger 
• Hold afstand 
• Bliv hjemme