Undgå smitte: Sådan vasker du bedst dit tøj under corona-krisen

Man bør mimimum vaske sit tøj på 60 grader. Foto: Shutterstock

Virussen smitter også igennem det tøj, vi går i.

Det er ikke kun ens håndhygiejne, man skal tænke på i disse dage. Coronavirus kan også smitte via det tøj, vi går i. Derfor er det i disse tider uhyre vigtigt, at man vasker sit tøj grundigt og ordentligt, hvis man gerne vil mindske smittefaren. 

Det fortæller Videnskab.dk

Mediets norske søsterside har talt med Ingun Grimstad Klepp, som forsker ved det norske forbrugerforskningsinstitut SIFO. Hun svarer på, hvordan man bør vaske sit tøj under coronaudbruddet. Også hvis man bor sammen med en, der i forvejen er syg. 

1. Tøj skal vaskes ved minimum 60 grader

I Norge rådes patienter, der er isoleret i hjemmet, til at vaske alt brugt tøj og sengetøj ved minimum 60 grader. Det er heller ikke uhørt, at man vælger at give tøjet en ekstra skylning. Derudover kan det anbefales, at man tørrer tøjet med tørretumbler og stryger det med et dampstrygejern, såfremt man har mulighed for det. Det gør nemlig tøjet endnu mere rent, fortæller Ingun Grimstad Klepp. 

Vær dog påpasselig, når du doserer vaskemiddel. En overdosering af dette gør ikke tøjet renere. 

"Et problem ved kravet om mindst 60 grader er, at meget tøj ikke tåler det. Er en i familien syg, kan det være en ide bare at anvende det tøj, som tåler så høje temperaturer," fortæller Ingun Grimstad Klepp.

2. Adskil rent og beskidt tøj

Det er vigtigt, at man holder det rene og beskidt tøj hver for sig. Hvis man mener, at tøjet har været i kontakt med en smittebærer, så skal det direkte i vaskemaskinen, så smitten ikke rejser videre. 

"Vær opmærksom på, at alt dét, som har været i kontakt med vasketøjet – dit eget tøj, gulvene, bordene, hænderne og så videre – faktisk også bliver beskidt," siger Ingun Grimstad Klepp til OsloMet.

Alle flader og andet, som tøjet har været i kontakt med, skal sprittes af. Derudover det også vigtigt, at man husker at vaske hænder, når man har håndteret tøj fra en, der er smittet. 

3. Smitte kan komme mange steder fra

Rådene gælder ikke kun det tøj, som vi går i, men også sengetøj, håndklæder og andet, der kommer i kontakt med mennesker. Hvis du tager offentlig transport, skal du være opmærksom på dit overtøj. Smitten kan også overføres af det tøj, som vi bruger på fx job. Så hvis du ikke er sendt på hjemmearbejde, er det noget, du skal være opmærksom på.

"At gå direkte hjem fra at have benyttet kollektiv transport og så sætte sig i møblerne uden at skifte tøj er ikke klogt," siger  Ingun Grimstad Klepp - inden hun uddyber:

"Hvis du har tøj, som, du mistænker, har været i kontakt med smitte, er vores råd enten at lægge det direkte i maskinen eller alternativt i 'karantæne'."

Hvis du hænger tøjet udenfor på fx en tøjsnor, så vil virussen dø af sig selv i løbet af nogle dage.