Fra tandklinik til keramikcafé: Aalborgiværksættere udvider til Aarhus

Iværksætterne bag den populære café, Art by Me, oplever stor succes i Aalborg – så stor, at de netop har åbnet en ny filial i Aarhus

På Dannebrogsgade i Aalborg ligger en hel speciel café. Navnet er Art by Me, og i modsætning til Aalborgs mange andre caféer, er her hverken brunch eller burgere på menuen. Der er derimod keramik og farver så langt øjet rækker.

”Vi har altid haft lyst til at lave noget kreativt, gerne inden for keramikkens verden. Og derfor har vi åbnet her - så vores kunder har et sted, hvor de kan hygge sig sammen, være nærværende og samtidig udfolde sig kreativt,” fortæller Annette Terp.

De to damer bag, Annette Terp og Mette Fruensgaard, fik nemlig en genial ide. I stedet for at åbne en almindelig café, serveres der i de hyggelige lokaler i Aalborg Midtby kun drikkevarer. Til gengæld kan man udvælge sig et stykke keramik og male det over et par hyggelige timer. Derefter glaserer og brænder de to damer det, og en uge senere kan gæsterne hente deres helt eget unika-keramik.

”Vi er helt overvældet af, hvor stor en succes det er blevet. Vi har kunder helt fra Skagen til Odense, og gæsterne kommer igen og igen. Samtidig er der flere, der spørger, om vi ikke godt vil åbne i andre byer – så de ikke behøver at rejse så langt for at besøge Art by Me,” siger Mette Fruensgaard med et smil.

Og netop de mange henvendelser er grunden til, at en ny Art by Me netop er åbnet på Vesterbro Torv i Aarhus.

Fra faste jobs og kærester til iværksætteri og singleliv

De to damer, Annette Terp og Mette Fruensgaard, har kendt hinanden i mange år. Før de startede Art by Me, var de nemlig kollegaer på en tandklinik i Aalborg. Her havde de i flere år talt om at starte en kreativ karriere sammen, men det var et møde med en pensionsrådgiver, der for alvor fik gang i kvindernes plan.

”Jeg sad over for en pensionsrådgiver som sagde: Jamen Annette, det ser jo rigtigt fint ud – nu skal du bare fortsætte med samme i de næste 18 år.” Og den tanke kunne jeg ikke bære, så jeg sagde til Mette, at nu skulle det altså være” fortæller Annette Terp.

Heldigvis var Mette klar til at kaste sig ud i projektet, og efter at hun havde set en lignende café i København, blev de to enige om, at det var en keramikcafé, som de skulle prøve kræfter med.

”Vi havde ikke den store erfaring med keramik, men det var dét, vi ville. Så vi tog orlov fra vores arbejde, tog på kurser hos leverandørerne, tog et lån og åbnede caféen,” fortæller Annette Terp med et grin.

En beslutning, som blev til et vaskeægte iværksættereventyr. Allerede inden for det første år efter at de havde lejet og istandsat lokalerne, genererede virksomheden overskud og banken var bestemt ikke negativ, da kvinderne bag søgte om et lån til at udvide. Men successen har ikke været helt uden omkostninger.

”Altså, vi havde begge to kærester, da vi startede – det har vi ikke mere. Men til gengæld har vi et arbejde, som gør os glade hver evig eneste dag,” siger Mette Fruensgaard.

Familiens uvurderlige støtte

Det er almindelig kendt, at livet som iværksætter koster mange lange, hårde arbejdstimer, sved og tårer. Og for Annette og Mette var det aldrig lykkedes, hvis ikke de havde familiens støtte med hele vejen.

”Vores børn hjælper til i caféen og når vi har haft rigtigt travlt ved jul og påske, har vi måtte tilkalde forstærkning i form af mødre, mostre og andre familiemedlemmer. Derfor blev vi også nødt til at holde et familiemøde og bede om tilladelse, inden vi besluttede os for at åbne i Aarhus. For det kommer til at tage endnu flere timer af vores tid,” fortæller Annette Terp.

Begge familier bakkede dog op endnu en gang op om de to iværksættere og arbejdet med at åbne den nye filial kunne påbegyndes.

”En af de opgaver, vi skulle tage på os, var at finde en daglig leder. Det var lidt angstprovokerende. I det daglige er vi vant til at ansætte studerende på deltid, hvilket vi har rigtig god erfaring med - men at skulle finde en, der skulle lede arbejdet og brænde for virksomheden lige så meget som os, det var en helt ny slags udfordring,” siger Mette Fruensgaard.

Heldigvis fandt de den helt perfekte blandt et stærkt felt af ansøgere og samtidig fandt de perfekte lokaler i Aarhus. Desuden var Annette og Mette i lidt bedre økonomiske omstændigheder denne gang, end de var, da de åbnede den første Art by Me. Derfor er det ikke kun dem selv og deres familier, der skulle klargøre lokalerne - de kunne også få en smule hjælp fra professionelle håndværkere.

”Vi glæder os til at sætte det hele i gang og se, om Art by Me ikke kan blive en ligeså stor succes i Aarhus, som det er her i Aalborg,” slutter Annette Terp.