Godt nyt til halv million danskere: Nej, det øger ikke din risiko

Foto: Shutterstock

Nu får op mod en halv million danskere en god nyhed. Den medicin, som de tager mod forhøjet blodtryk eller hjertesygdom, var nemlig mistænkt for at forværre COVID-19. Stort dansk studie maner nu bekymringen til jorden. En lettelse, siger overlægerne bag.

En halv million danskere kan ånde lettet op og roligt fortsætte med at tage deres blodtryks- og hjertemedicin. Den er nemlig ikke forbundet med øget risiko for at blive smittet med corona eller få et værre forløb med COVID-19. Det viser et studie fra Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital og Hjerteforeningen, fortæller de involverede parter i en pressemeddelelse. 

Emil Fosbøl, der er overlæge på Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet og hovedforfatter på studiet, siger, at resultaterne er en lettelse for patienter og læger.

"Vores studie finder ingen sammenhæng mellem brug af ACE-hæmmere eller ARB og COVID-19. Man ser ikke ud til at få et værre forløb, fordi man tager et af disse præparater. Og det er vigtigt, for behandlingen forlænger livet og nedsætter risikoen for hjertesygdom betydeligt for rigtig mange patienter," siger Emil Fosbøl.

Patienter blev bekymrede

I starten af coronapandemien spredtes teorier om, at patienter, der tog ACE-hæmmere eller ARB, som forhandles under navne som Losartan, Enalapril og Ramipril, lettere kunne smittes med corona og blive mere syge, hvis de fik COVID-19. Det vakte stor bekymring hos patienterne, og nogle stoppede deres behandling med medicinen. Lægelige selskaber har dog hele tiden opfordret patienterne til at fortsætte med medicinen, da der ikke var bevis for en sammenhæng.

"Vi har set en stor bekymring hos patienterne, og mange har henvendt sig med spørgsmålet, om de skulle stoppe behandlingen. Studiet giver stor ro for en bred gruppe hjertepatienter og for os, som behandler dem," siger overlæge og professor i hjertesvigt Lars Køber fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

Medicinen, som er blandt de mest succesfulde former for hjertemedicin, virker ved at øge mængden af protein på cellernes overflade. Proteinet er det, som coronavirus bruger til at trænge ind i cellerne, og derfor var frygten, at når proteinet øges, ville virus lettere kunne trænge ind i cellerne. Den bekymring er der altså ingen grund til længere, viser resultaterne.

Det danske studie er offentliggjort i det videnskabelige medicinske tidsskrift Journal of the American Medical Association (JAMA) og bygger på data fra 4.480 danskere med COVID-19 og godt en halv million danskere med forhøjet blodtryk.