Foto: Shutterstock
Annoncørbetalt indhold
En god pølse er for mange synonym med supermarkedernes støt stigende udvalg røde eller kødfarvede færdiglavede grillfætre. Men er det nu også en god pølse? Tja, det kan i hvert fald være en god idé at tjekke ingredienslisten, for det er sjældent, at den klassiske pølse fra køledisken indeholder så meget kød, som man skulle tro – og forvente.
Bliv herre over egen pølse
Af samme grund er det måske tid til, at du tager kødskeen i egen hånd og bliver herre over dit eget pølsefyld. Hvorfor nøjes med hakket svinelunge, kryptiske e-stoffer og kunstig røgsmag, når du kan blande din egen pølsefars ligesom du gerne vil have den?
Det er dyrt, tænker du måske. men nej. Priserne på færdiglavede pølser fra landets pølsemagere løber hurtigt op i over 100 kr. kiloet. Og det er vel at mærke ikke 100% lækkert svinekød, du betaler for her. Du kan derfor komme rigtig langt ved at købe en stor flæskesteg på tilbud, og dermed ikke bare øge kvalitet og smag i dine pølser, men også sænke prisen gevaldigt.
Det er bare med at komme i gang, så du kan få fyldt fryseren, inden sommerens grillaftener melder sig. Og lad os indrømme det - det er lidt cool at kunne byde venner og familie på en hjemmelavet pølse, ikke?
Nettet vrimler med gode opskrifter
Nu tænker du måske, at det er både besværligt og omstændeligt at lave hjemmelavede pølser selv. Indrømmet: det kræver lidt øvelse at få både farsen og pølseproduktionen til at sidde lige i skabet, men det er det hele værd.
Det eneste du skal bruge er faktisk:
-
Svinekød med en god fedtprocent, ca. 30%. Der skal fedt til, ellers bliver pølserne tørre. En flæskesteg er oplagt, men også svinenakke, koteletter eller skinke kan bruges, Du kan eventuelt spæde op med spæk eller bacon, hvis kødet er magert.
-
Tarm. Tarmen kan købes i de fleste supermarkeder eller hos slagteren. Hvis du ikke finder den i køledisken, så spørg i slagterafdelingen. De kan helt sikkert bestille det hjem til dig.
-
Et par rigtig gode opskrifter
Her kommer nettet dig til hjælp. Det vrimler simpelthen med gode opskrifter på hjemmelavede pølser. Så hvad end du er i humør til en hjemmelavet medister, ostepølser eller en klassisk frankfurter, så er det hjælp at hente. Mandekogebogen har en god begynderopskrift, og ellers er det bare at søge løs - Google er din ven.
Få fat i det rigtige udstyr
Du kan godt bruge færdighakket kød, men en rigtig pølse-entusiast hakker selvfølgelig sit kød selv. Så har du også fuld kontrol over, hvad der kommer i dine pølser. Der er et hav af gode multimaskiner på markedet, der både kan hakke kødet, røre farsen og påmonteres pølsehorn. De fås i forskellige prisklasser, og luksusmodellen fra KitchenAid står i ca. 7.500 kr.
De penge er dog tjent hjem over tid, når du først slipper for at betale overpris for de færdiglavede pølser. Er det ikke luft i husholdningsbudgettet til en kødhakker, så tjek eventuelt, om du kan få et lille forbrugslån hos en af de mange lånesammenligningstjenester. Det kunne fx være Goloan, som vi er stødt på - så kan du hurtigt blive kvarterets pølsekonge eller dronning.