Sådan gør du tandlægebesøget til en god vane og kommer af med tandlægeskræk

Foto: Unsplash

Dette indhold er sponsoreret

Det er nok de færreste, der er glade for at tage til tandlægen. For mange er det noget man gør som en form for vedligeholdelse og eftersyn, der tolereres som en del af hverdagen – ligesom lægebesøg og vaccinationer. For andre kan det dog også være en stor udfordring og en kilde til stor bekymring og angst. Mange danskere lider nemlig i varierende grad af tandlægeskræk. Det gør tandlægebesøget til en ubehagelig oplevelse, og mange udskyder det derfor tit.

Der er heldigvis et par ting man kan gøre, hvis man af den ene eller anden grund har svært ved at komme afsted. Denne artikel giver inspiration til, hvordan du kan gøre tandlægebesøget til en god vane, også hvis du lider af tandlægeskræk.

Find en god klinik 

Noget af det bedste du kan gøre, er at finde en god klinik, hvor du er sikker på, at der er styr på tingene. Der er intet værre end at tage til tandlægen og opleve, at behandlingen ikke er god nok, eller i værste fald gør mere skade end gavn. Derfor er det en god ide at bruge tid på at finde en god klinik, hvor du føler dig godt tilpas. Gå også efter en tandlæge med rimelige priser. Det kan være, at det tager et par forsøg, men det er uden tvivl det værd. Du kan eventuelt spørge venner og familie, om de kan anbefale en klinik.

Hos Lindbergtand er det deres mål at levere tandlægearbejde i høj kvalitet og til fair priser. Her bliver du behandlet af professionelle tandlæger og tandplejere med mange års erfaring. Priserne hos Lindbergtand er også nogle af de bedste i området, så du kan roligt tage afsted uden at frygte en urimeligt høj regning.

En tandlæge du er tryg ved

Når du har fundet en klinik, du synes om, er det også afgørende at finde en tandlæge eller tandplejer, du er tryg ved. Specielt hvis du lider af tandlægeskræk, er forholdet mellem dig og din tandlæge noget af det vigtigste. Jo tryggere du er, jo bedre end oplevelse får du. I den forbindelse er det også vigtigt at finde en tandlæge, du kan kommunikere med.

Det kan også være en god ide at gå efter en tandlægeklinik, der ikke føles helt så klinisk. For eksempel hvor indretningen og udsmykningen er planlagt på en måde, der gør rummet så trygt, roligt og imødekommende som muligt. Mange klinikker tilbyder også behandlinger mod tandlægeskræk som eksempel terapi og klinisk hypnose.

Tag til det (halv-)årlige tand eftersyn 

Der er en grund til, at din tandlæge gerne vil se dig mindst én gang om året. Ved at tage til dit årlige eller halvårlige tandeftersyn gør du det ikke kun til en fast rutine, du gør også dig selv og dine tænder en stor tjeneste. Ved et tandeftersyn tjekker din tandlæge, at alt er som det skal være, og renser dine tænder.

Her er det muligt at komme eventuelle problemer i forkøbet og notere, hvis der er noget du skal være ekstra opmærksom på i en periode. Ved at tage afsted mere regelmæssigt kan du også vænne dig selv til tandlægen og gøre oplevelsen mere normal og mindre skræmmende, hvis du ikke er så glad for at gå til tandlægen.

Forebyg tandproblemer

Som vi kom lidt ind på ovenover, forebygger du større tandproblemer i fremtiden ved at tage til tandlæge regelmæssigt. Derfor er det altid en god ide at gøre, hvad du kan, for at holde din tænder sunde. Det inkluderer både regelmæssige tandlægebesøg og god tandhygiejne derhjemme.

Sørg derfor for at børst dine tænder to gange om dagen – og husk at bruge tandtråd. Så hjælper du selv med at forebygge tandproblemer som paradentose og huller, og på den måde sparer du en del på tandlægeregningen i det lange løb. Sygdomme i tænder og i munden kan også i værste fald føre til sygdom i resten af kroppen, hvilket er endnu en grund til at prioritere tandhygiejne.