Der er ingen tvivl om at parterapi er kommet for at blive. Mange terapeuter og parterapeutiske institutter har i mange år kæmpet for at få flere danskere til at gå i parterapi, når der kommer knas og udfordringerne i maskineriet. Det er bare ikke altid nogen helt let opgaver, da mange danske par stadigvæk foretrækker, at ordne udfordringerne i parforholdet indenfor husets 4 vægge. Men det er bare ikke altid nogen god idé, lyder advarslen fra flere eksperter og parterapeuter.
Parterapi i Aalborg
I landets fjerde største by Aalborg, bliver næsten 47% af alle par skilt. Det svarer nogenlunde til landsgennemsnittet og det er til trods for, at der er rigtig mange muligheder og tilbud om parterapi i Aalborg. En stor landsdækkende undersøgelse fra Aalborg Universitet fra 2018 viste, at det kun er ca. 7% af alle par, der har søgt hjælp hos en parterapeut på et tidspunkt i parforholdet, og at kun 3% havde deltaget i et online kursus og andet forløb om parforhold, sammen med deres partner.
I undersøgelse havde universitetet adspurgt næsten 1400 personer mellem 18 og 65 år, som lever i et fast parforhold. Du kan finde et stort udvalg af dygtige terapeuter, der tilbyder parterapi i Aalborg her.
Søgning efter parrelaterede emner på nettet
I Danmark skyldes den manglende interesse for at gå i parterapi ikke manglende interesse for at få hjælp og vejledning. Undersøgelsen fastslår nemlig også, at når danskerne søger hjælp, foretrækker de oftest individuelle tilbud og at søge information på internettet efter emner, der er relevante for parforholdet.
I gruppen, der havde oplevet en alvorlig krise i parforholdet inden for det seneste år, havde hele 40 procent af kvinderne og 28 procent af mændene søgt efter relaterede parforholdsemner på nettet.
Derudover havde 19 procent kvinder og 6 procent mænd søgt individuel terapi. Det er altså oplagt til at der kunne være et potentiale i at hjælpe par med at søge tidligere hjælp, så man måske i nogle tilfælde vil kunne undgå de helt store menneskelige og økonomiske omkostninger
Mænd halter bagud
Ifølge undersøgelse er kvinder generelt langt bedre til at søge hjælp end mænd. Det kommer dog ikke bag på forskerne som har udarbejdet undersøgelsen, da det er helt i overensstemmelse med tidligere internationale parforholdsundersøgelser.
Når man spørger lokale parterapeuter i Aalborg, er deres opfattelse den samme. ”Det er typisk kvinder, der først bliver opmærksomme på at der er noget galt i parforholdet og det kan vi også se når par bestiller tid til parterapi. Her er det nemlig ofte kvinder der har et ønsker om at gå i parterapi”, udtaler flere parterapeuter entydigt. I denne undersøgelse er det dog påfaldende, at 50 procent flere kvinder end mænd angiver, at de har haft en alvorlig samtale med deres partner om muligheden for at opløse parforholdet,” påpeger forskeren.
Danmark halter efter USA
Når man sammenligner tal fra undersøgelsen med tilsvarende undersøgelser fra USA halter vi langt bagud i Danmark. I en tilsvarende undersøgelse viste tal fra USA at hele 19% af alle par havde modtaget hjælp fra en professionel parterapeut og 31% havde deltaget i et parkursus, og den forskel er markant, fastslår flere eksperter.
Omkostninger ved skilsmisser
Skilsmisser og parforholdsbrud kan medføre alvorlige konsekvenser som depression, sygemelding og ledighed. Tidligere undersøgelser har også vist at børn i skilsmissefamilier kan blive voldsomt påvirket af forældrenes skilsmisse, og det ofte har konsekvenser som følger dem langt ind i deres voksenliv, og det kan have store omkostninger for samfundet som helhed.
Nogle af disse økonomiske midler kunne bruges anderledes til at forebygge problemer i parforholdet gennem blandt andet folkeoplysning, uddannelse og forebyggelse. Selv om en skilsmisse nogle gange er uundgåelig og det selvfølgelig skal det kunne lade sig gøre at blive skilt, lader til at der kunne være et potentiale i at hjælpe par med at søge tidligere hjælp, så man måske i nogle tilfælde vil kunne undgå de helt store menneskelige og økonomiske omkostninger.