MacBook reparation - typiske problemer du selv kan fikse

Foto: Unsplash

Annoncørbetalt indhold

Du har netop sat det sidste punktum i den vigtige mail, din store skriftlige opgave eller har netop sorteret den rodede fotomappe på din MacBook, og din skærm går i sort. Du går i panik og er forståeligt klar til at sende din computer til Mac reparation med en ubehageligt høj regning i vente. Træk i stedet vejret dybt, og læs med her, for der er faktisk en række ting, du selv kan være opmærksom på og gøre for at lave Mac reparation.

Tastatur og touchpad virker ikke

Et hyppigt problem er, at din MacBooks tastatur og touchpad – altså pegefeltet – ikke responderer, når du forsøger at bruge dem. Det kan være en stor frustration, fordi du kan se, at din computer tilsyneladende virker, men du kan bare ikke få kontakt.

Tilslut ekstern mus og tastatur

Første skridt er at finde ud af, om din computer har problemer med sin software. Det finder du ud af ved at tilslutte en ekstern mus som erstatning for din touchpad og et eksternt tastatur. Hvis den eksterne mus og tastaturet heller ikke virker, ved du, at fejlen skyldes din Macs software.

Hvis det er tilfældet, er der desværre ikke meget, du selv kan gøre ved problemet, og du må med stor sandsynlighed få en ekspert i Mac reparation til at undersøge sagen. Hvis de derimod virker, skal problemet findes lokalt i computerens tastatur og touchpad, og du kan nu gå i gang med at finde en løsning på egen hånd.

Nulstil PRAM

At nulstille din MacBook’s PRAM vil sige, at du nulstiller computerens systemindstillinger. Det vil ofte løse mindre fejl, der er opstået. Her følger en lille guide til, hvordan du bærer dig ad:

 1. Sluk din MacBook, og vent i 20-30 sekunder.
 2. Tænd din MacBook.
 3. Hold Command (⌘) + Option (alt) + P + R nede på samme tid på dit eksterne tastatur inden, at startskærmen toner frem.
 4. Hold alle tasterne nede indtil du hører din MacBook’s opstartslyd for anden gang.
 5. Giv slip på tasterne og lad din MacBook starte af sig selv.

Skærmen går i sort, når jeg åbner min MacBook

Mange vil på et tidspunkt opleve problemer med at deres MacBook-skærm går i sort, når de åbner den mere end 45 grader, men hvis de bare åbner den en lille smule, virker den. Hos nogle kommer fejlen også til udtryk ved at skærmen cirka 8 steder oplyses af et kraftigt hvidt lys i bunden af skærmen.

Hvis du oplever det problem, er din MacBook med stor sandsynlighed ramt af den såkaldte ”Flexgate”-fejl, der skyldes, at computerens flexkabel er lavet for kort og derfor ikke kan klare det stræk, det bliver udsat for, og derfor over tiden vil gå i stykker.

Få udskiftet din skærm gratis

Flere tusinde kunder klagede over den samme ”Flexgate”-fejl, og Apple besluttede derfor, at brugere med fejlen kan få udskiftet deres skærm ganske gratis i op til fire år efter computeren er købt. Det er altså værd at være opmærksom på, om det kan være denne fejl, som din MacBook døjer med. Find i den forbindelse ud af, om du er berettiget til gratis Mac reparation.

Skærmudskiftningen er dog begrænset til modellerne MacBook Pro 13″ fire Thunderbolt 3-porte og to Thunderbolt 3-porte. Hvis din computer har problemet, men er en anden model, er der derfor desværre ikke meget andet du kan gøre end at få din MacBook sendt afsted til Mac reparation.

Genstart SMC

Hvis der ikke er tale om en "Flexgate"-fejl, kan en løsning være at genstarte din MacBook's SMC, der overordnet set styrer din Mac's fysiske funktioner, herunder skærmens tilstand. Læs her, hvordan du gør:

 1. Sluk din MacBook.
 2. Hold tænd-sluk-knappen nede i 10 sekunder, og giv herefter slip. 
 3. Vent cirka 10 sekunder, og genstart herefter din MacBook. 
 4. Sluk computeren igen, hvis det ikke virker. 
 5. Hold den højre Shift-knap, venstre Alt-knap og venstre Ctrl-knap inde i cirka 7 sekunder.
 6. Hold tænd-sluk-knappen inde.