Kender du dine rettigheder ved en arbejdsskade?

Foto Pexels

Nej? Måske det ikke er noget, du egentlig har beskæftiget dig med at finde ud af tidligere. Det er sådan set også forståeligt nok, hvis ikke det har været nødvendigt.

Desværre er det sådan, at der hvert eneste år er mange, der kommer ud for en arbejdsskade af den ene eller anden slags. I de situationer er det vigtigt, at man kender til sine rettigheder – for hvornår har du egentlig ret til erstatning, hvor meget har du ret til, og hvor tidligt kan det udbetales?

Det er ikke sikkert, det er spørgsmål, du kan svare på på stående fod, og forhåbentlig skyldes det, at du ikke har haft behov for det. Men står du i en ærgerlig situation og har brug for rådgivning og vejledning til at komme videre fra en erstatningssag i forbindelse med en arbejdsskade, kan det vise sig at være en god idé at tage fat i et advokatfirma med speciale inden for feltet. Du kan finde en advokat til arbejdsskader her.

Først og fremmest er det vigtigt, at skaden bliver meldt til forsikringen med det samme. Det er noget, du kan gøre i samarbejde med din arbejdsplads, så der er styr på alle procedurerne. Det kan være, du tænker, at skaden er så lille, at det egentlig ikke er nødvendigt, men da risikoen for, at fremtidige problematikker kan opstå, eksisterer, er det vigtigt, at du får det meldt med det samme – så står du i hvert fald ikke i problemer til den tid, hvis du får behov for dokumentation.

Retten til erstatning

Din ret til erstatning afhænger af skadens omfang og din efterfølgende méngrad. En méngrad kan ikke defineres med det samme, men kræver typisk, at der går en rum tid, hvorefter du vurderes af en uvildig fagperson, der kan bestemme, hvorvidt du har ret til erstatning eller ej. Måske du udelukkende har tænkt på arbejdsskader som noget rent fysisk – det er nærliggende og en tanke, rigtig mange har.

Desværre er det bare sådan, at det psykiske pres i forbindelse med arbejdsopaver også kan føre til arbejdsskadelignende forhold, og det er i dag muligt at indberette for eksempel PTSD som en arbejdsskade, hvis det er følgende et traume på arbejdspladsen. Uanset hvilken karakter din arbejdsskade har, skal du naturligvis have en vurdering, der eventuelt kan føre til en erstatning, så du kan få følelsen af, at sagen bliver lukket ordentligt.