Muslimske friskoler støttes fortsat af staten: Men Dansk Folkeparti har mistet tålmodigheden

DF ønsker at få standset tilskuddet til de muslimske friskoler. Det gjorde Socialdemokratiet også tidligere. Foto: Shutterstock

Selvom Socialdemokratiet tidligere gik ind for at standse tilskuddet til de muslimske friskoler i Danmark, så modtager skolerne fortsat statsstøtte.

Før valget krævede Socialdemokratiet statsstøtten til muslimske friskoler standset. Tilskuddet til de i alt 24 friskoler fortsætter dog. Årligt modtager skolerne 200 millioner kroner, og det var disse penge, som at regeringspartiet i 2017 ønskede at få standset. Dengang ville partiet fjerne støtten fra friskoler, hvor over halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund.

Undervejs blev der sået tvivl om, hvorvidt forslaget rent faktisk kunne gennemføres uden at bryde grundlovens paragraf om diskrimination. Den juridiske tvivl til trods, så stod statsminister Mette Frederiksen inden valget fast på, at hun mente, at forslaget kunne gennemføres inden for lovens rammer. 

Indtil videre er forslaget dog ikke blevet til mere end det: Netop et forslag.

Modellen er ikke blevet kontkretiseret. Det har været til frustration fra Dansk Folkeparti, der nu har tabt tålmodigheden med den siddende regering. Partiet har derfor fremsat Socialdemokraternes forslag som et beslutningsforslag, som Folketinget skal tage stilling til. DF fortæller til Jyllands-Posten, at man i partiet tager det som "en selvfølge" at regeringen naturligvis bakker op om deres beslutningsforslag. 

Vil ikke love støtte

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil overfor avisen ikke give et håndfast løfte om, at regeringen vil støtte op om forslaget fra Dansk Folkeparti. Hun mener dog, at millionstøtten er "forkert" og understreger, at regeringen arbejder på at gennemføre deres politik. 

De tidligere nævnte juridiske advarsler ser også ud til, at de potentielt kan blive et benspænd for beslutningsforslaget. I hvert fald vil hverken nogle af regeringens støttepartier eller Venstre støtte forslaget med henvisning til netop usikkerheden om forslagets juridske gangbarhed. 

Venstres skoleordfører Ellen Trane Nørby kalder forslaget for et slagnummer.

"Det her forslag er præcis det samme, som da Socialdemokratiet sagde, de ville lave flygtningelejre i Afrika. Det er ren retorik og store slagnumre i valgkampen, men ingen konkret politik," udtaler Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.​​​​​​