Fødevarestyrelsen finder fugleinfluenza i stor besætning danske høns

Aflivningen af de mange tusinde høns starter fredag. Foto: Shutterstock

Der er fundet fugleinfluenza i en besætning på 50.000 høns i Nordjylland.

Fødevarestyrelsen har konstateret lavpatogen fugleinfluenza i en besætning med knap 50.000 æglæggende høns nær Sæderup syd for Aalborg. Det bekræfter prøveresultater, som Fødevarestyrelsen har fået fra Statens Seruminstitut onsdag aften. Fødevarestyrelsen begynder at aflive dyrene fredag. 

Det oplyser Fødevarestyrelsen torsdag. 

Der er tale om lavpatogen fugleinfluenza af typen H5N1. Lavpatogen betyder, at den er mild sammenlignet med højpatogene typer. Den anses ikke for at være farlig for mennesker.

De fleste fjerkræ dør ikke af lavpatogen fugleinfluenza og ikke alle viser sygdomstegn, men de kan smitte andet fjerkræ, og virus kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent. Aflivningen af dyrene skal forhindre, at virus bliver højpatogen og rammer andre dyr eller mennesker.

Fødevarestyrelsen har oprettet en zone med særlige restriktioner  på én kilometer rundt om besætningen. Det betyder, at hverken private eller professionelle fjerkræejere i området må flytte fjerkræ, andre fugle samt æg ud af, ind i eller inden for zonen. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs. 

Hobbyejere i zonen skal senest 7. februar 2020 registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mail på 10@fvst.dk og oplyse deres adresse samt hvor mange høns de har