Aalborg Universitetshospital har nu afsluttet undersøgelsen af 827 patienter efter, at det i december sidste år kom frem, at en af hospitalets medarbejdere havde smitsom tuberkulose.
Hospitalets eksperter vurderede efterfølgende, at i alt 827 patienter skulle tilbydes en undersøgelse for smitsom tuberkulose, da den smittede medarbejder havde haft patientkontakt over længere tid. Derfor gik et detektivarbejde i gang, hvor mulige smittede skulle indkredses.
Alle patienter er nu undersøgt, og undersøgelsen viser, at 34 af patienterne havde sovende tuberkulose i kroppen. Det vil sige, at sygdommen ikke var i udbrud, og dermed kan de ikke smitte videre. Patienterne kom omgående i antibiotikabehandling for smitsom tuberkulose - sygdommen blev slået ned, og ingen er i dag syge.
"Vi er glade for, at vi har gået med livrem og seler i denne sag og nu med ro i maven kan sige, at potentielt smittede patienter har fået behandling," siger lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt.
Undersøgte patienter ad to omgange
Hospitalet måtte ad to omgange indkalde og undersøge patienter for at være helt sikre på, at eventuelt smittede blev fundet og sat i behandling. En sådan smitteopsporing er bygget op som ringe i vandet. Først undersøges de personer, der er tættest på smittekilden, og dermed har størst risiko for at blive smittet. Hvis det konstateres, at der er smittede her, så udvides undersøgelsen, som det er sket i denne sag, og de personer, som har haft mindre tæt kontakt til smittekilden, undersøges.
Samtidig med smitteopsporingen oprettede hospitalet en telefonhotline, som bekymrede borgere kunne henvende sig til.