På fredag kan Samuel blive Europamester i flisemuring

Samuel (forrest tv) sammen med resten af de danske deltagere. Foto: Per Daugaard

Hvis Samuel Birk Axelsen fra Aalborg formår at slå sine konkurrenter i Euroskills, der afholdes i Budapest de næste par dage, kan han på fredag kalde sig europamester i flisemuring.

De kalder sig selv Danmarks vigtigste landshold, og fra i morgen og indtil på fredag har de mulighed for at kunne kalde Europas bedste. Danmark har nemlig 12 repræsentanter med ved Euroskills i Budapest, hvor 26 nationer skal konkurrere indenfor 42 forskellige fag.

Det er dog ikke de typiske atleter, der deltager ved konkurrencen i Budapest, men derimod 450 elever fra erhvervsuddannelser samt unge håndværkere. Det er således muligt at blive europamester i både gulvlægning samt landskabsgartneri, ligesom det også er muligt at blive Europas bedste receptionist.

Tog på ferie for at finpudse de sidste ting

I Aalborg er man repræsenteret af den 20-årige Samuel Birk Axelsen, der til dagligt er ansat hos Lund & Staun. Han vandt DM i Skills 2018 og dermed sikrede han sig en billet til Euroskills der starter i Budapest i morgen.

Aalborg24 har talt med den unge flisemurer, der så småt er ved at være klar, når det hele løber at stablen i morgen klokken 08:00.

”Man føler sig vel aldrig 100% klar, men det er der hen af,” lyder det ydmygt fra den unge flisemurer, der uddyber.

 ”Jeg begynder så småt at samle hovedet, så det hele kun handler om det her. Så jeg er mere eller mindre ved at være der, og nu handler det bare om at være klar,” fortæller Samuel Birk Axelsen.

Hvad er dine ambitioner ved Euroskills?

”Det er, at jeg skal gøre det, så godt som jeg kan. Så må vi se om der er andre, der er bedre end mig. Det kommer meget an på, om man har en god eller dårlig dag,” lyder det fra Samuel, der helst holder forventningerne for sig selv

”Jeg har forventninger over for mig selv, men det er noget, jeg gerne vil holde for mig selv. Men jeg håber da bestemt på, at det skal blive godt, og mon det ikke gør det. Uanset hvad så har jeg været blandt de 12 bedste i Europa,” lyder det med et smil fra flisemuren.

Hvad har du gjort for at forberede dig her i løbet af den sidste uge?

”Den sidste uge har jeg gjort mig klar mentalt, og sørget for, at jeg kunne være helt klart i hovedet. Så har jeg taget en uges ferie fra arbejdet, hvor jeg tog til Hjørring og trænede med landstræneren, for at finpudse de sidste ting, så jeg ikke står her og føler mig uklar,” fortæller Samuel.

Folk beder specifikt om at få mig ud

Til dagligt arbejder Samuel hos Lund og Staun, og han har allerede kunne mærke en stor effekt af, at han vandt DM i Skills tidligere på året.

”Allerede nu er der kunder der siger, at de specifikt vil have mig ud for at lave deres badeværelse og lægge deres fliser. De vil kun have den bedste til at lave det. Det er et stort skulderklap, at de kun vil have mig, og at de vil vente på, at jeg har tid,” lyder det fra nordjyden.

Samuel Birk Axelsen skal i aktion for første gang klokken 08:00 i morgen, og her hos Aalborg24 krydser vi fingre for det unge flisemurer. Konkurrencen løber til og med fredag. Der er præmieoverrækkelse på lørdag.