Historisk pragtpalæ på havnen totaltrenoveret i løbet af sommeren

Strøybergs Palæ står smukt i solskinnet. Foto: KPK Døre og Vinduer

Den markante herskabsejendom Strøybergs Palæ i Aalborg, som omfatter i alt 14 lejligheder, har netop fået sat alle vinduer og døre i efter at have været under en større totalrenovering. Her har blandt andet taget og bygningens spær fået en kærlig hånd.

Alt imens nye bygninger skyder op på havnen i Aalborg, findes der også stadig ældre, bevaringsværdige ejendomme som Strøybergs Palæ, der med sit kinatag og sprossede vinduer trækker spor tilbage i tiden. Den herskabelige ejendom gennemgår i øjeblikket en omfattende renovering med ny tagkonstruktion, genopbygning af de eksisterende spær og ikke mindst udskiftning af samtlige vinduer og døre.

Og nu har bygningen netop fået isat alle vinduer og døre og er dermed klar til i endnu højere grad at pryde Nyhavnsgade. Det er ejendomsvirksomheden Calum, der er bygherre på projektet, mens KPK Døre og Vinduer har leveret de forskellige dør- og vinduesløsninger:

"Det har været et spændende projekt at renovere Strøybergs Palæ, og vi er yderst tilfredse med det færdige resultat. I forbindelse med renoveringen har vi lagt stor vægt på, at bygningen også fremadrettet skal fremstå med sin oprindelige herskabelige arkitektur og med de flotte detaljer og det imponerende håndværk," lyder det fra direktør i Calum, Jakob Axel Nielsen, som har været bygherre på projektet.

Godt håndværk understøtter herskabelig stil

Løsningen blev 125 specialfremstillede træ/alu-dannebrogsvinduer fra KPK Døre og Vinduer, der har ekstra smalle sprosser på bare 25 millimeter. Her er nogle af vinduerne lavet helt runde, mens andre er runde i toppen, og på den måde er det gode håndværk således med til at understøtte den oprindelige, herskabelige stil, som palæet blev bygget med tilbage i 1908.

"Vi er glade for at være en del af renoveringsprojektet, som har været en spændende opgave for os. Her har vi nemlig kunnet kombinere vores standardprodukter med forskellige specialløsninger og har derved opnået et flot, ensartet resultat, hvor de forskellige typer af vinduer og døre spiller sammen og udgør en arkitektonisk helhed. Og det kan hele byen nu få glæde af, når de kører ned ad den smukke Nyhavnsgade," fortæller salgschef hos KPK Døre og Vinduer, Peter Bechmann.

Strøybergs Palæ blev opført tilbage i 1908 af Niels Kaj Strøyberg, som blandt andet var reder hos Aalborg Damskibsselskab og importerede kul. Ejendommen er vurderet som bevaringsværdig i klasse fire, der lægger vægt på arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssig udførelse.

Bygningen er i fem etager med kælder, og lejlighedernes høje, rundede vinduer sikrer et stort lysindfald. De høje vinduer muliggøres af en imponerende loftshøjde på 2,65 meter, og der er desuden stuk i loftet og plankegulv, der ligesom vinduerne og dørene matcher ejendommens oprindelige stil. Der er dog også blevet plads til fornyelse i bygningen med blandt andet en ny elevator.