Årets Naturtalent mestrer både biotek og formidling

Emilie Theresa Sørrig Butler fra Nørresundby Gymnasium og HF vandt både førstepræmien i Bioteknologi og den samlede pris som Årets Naturtalent. Foto: AAU og Lars Horn/Baghuset

Emilie Theresa Sørrig Butler fra Nørresundby Gymnasium er kåret som Årets Naturtalent for sit studieretningsprojekt om, hvordan gen-ændringer hos grise kan påvirke hjernens funktion. Prisen uddeles af forskere fra Aalborg Universitet og er sponsoreret af Sparekassen Vendsyssel.

Virkeligheden overgik forventningerne, da 3.g’er Emilie Theresa Sørrig Butler fra Langholt var mødt op til kåring af Årets Naturtalent i Sparekassen Vendsyssels gamle bygning på Gammel Torv.

Først vandt hun prisen i kategorien Bioteknologi, og senere blev hun igen hevet op på scenen, hvor hun blev kåret til samlet vinder af Årets Naturtalent 2019.

"Det var jo helt vildt. Da jeg havde hørt om de andres projekter, som lød mega gode, så var jeg overbevist om, at jeg ikke havde en chance for at vinde noget, men pludselig stod jeg selv på scenen og blev rost til skyerne," siger Emilie.

Anerkendelse fra fagfolk

Priserne bliver uddelt til studieretningsprojekter i seks kategorier: biologi, fysik, bioteknologi, matematik, teknologi og kemi. Hver kategori har en første- og en andenpræmie på henholdsvis 2000 kr. og 1000 kr., og på tværs af kategorierne hædres Årets Naturtalent med hovedpræmien på 3000 kr. Præmierne er sponsoreret af Sparekassen Vendsyssel, hvor prisuddelingen finder sted.

De tolv vindere kommer fra ni nordjyske gymnasier, og iblandt er endnu en elev fra Nørresundby Gymnasium og HF, nemlig Kathrine Lykke Andersen som vandt førstepræmien i kemi.

"Vi går jo i klasse sammen, så det var lidt vildt, at vi begge kom hjem med en førstepræmie. Det er dejligt at vinde sammen og kunne dele glæden og anerkendelsen med hinanden," siger Emilie.

"Det er for fedt, at det jeg har skrevet af ren interesse, faktisk bliver læst af andre, som har glæde af det. Jeg synes også, det er helt vildt, at det er rigtige forskere, der sidder og vurderer en."

Niveauet var højt

Dommerkomiteen, som består af forskere fra AAU, var imponeret over niveauet blandt de opgaver, som var indstillet til årets priser, men især faldt de for Emilies opgave.

"Grundigheden i arbejdet og formidlingen af opgaven vidner om stor indsigt i de teoretiske og praktiske aspekter, som på denne vis overstiger det almindelige gymnasiepensum hvilket kendetegner det Nordjyske Naturtalent, som vi hylder i dag.”

Sådan skriver dommerne i begrundelsen for at udnævne Emilies opgave som vinder blandt et stærkt felt. Ud over selve opgaven var dommerne også imponerede over Emilies evne til at formidle sin viden, da hun også har skrevet en populærvidenskabelig artikel med titlen Grisen holder på menneskets hemmeligheder, som formår at kommunikere det svært tilgængelige emne på en måde, der gør det interessant for den almene læser.

Vil studere på AAU

Emilie har en brændende interesse for medicin og biologi og drømmer om at læse til læge. Helst på AAU.

"Jeg har hørt så meget godt om medicinuddannelsen i Aalborg sammenlignet med andre steder, så jeg regner med at søge ind på AAU. Det lyder bare sindssygt spændende. Men først vil jeg aftjene værnepligt. Jeg kommer jo til at være begravet i spændende bøger i mange år, så jeg vil nå at opleve noget helt anderledes først, siger Årets Naturtalent," Emilie Theresa Sørrig Butler.

Alle vindere af Nordjysk Naturtalent 2019:

Bioteknologi

1. plads: Emilie Theresa Sørrig Butler fra Nørresundby Gymnasium og HF

2. plads: Amanda Ciro Andersen Nduru fra Aalborg Katedralskole

Matematik

1. plads: Maria Thorndahl Thomsen fra Hasseris Gymnasium

2. plads: Sofie Læssøe Martin fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF

Kemi

1. plads: Kathrine Lykke Andersen fra Nørresundby Gymnasium og HF

2. plads: Sif Bjerre Lindby fra Dronninglund Gymnasium

Fysik

1. plads: Caroline Toft Overgaard fra Aalborghus Gymnasium

2. plads: Kristian Riisgaard Jensen fra Teknisk Gymnasium Aars

Biologi

1. plads: Ida Krause Bonnerup Nielsen fra Thisted Gymnasium

2. plads: Heidi Brinkmann Larsen fra Dronninglund Gymnasium

Teknologi

1. plads: Maria Særkjær Jeppesen fra HTX Frederikshavn

2. plads: Alberte Haugaard Christensen fra HTX Frederikshavn

Samlet vinder:

Emilie Theresa Sørrig Butler fra Nørresundby Gymnasium og HF