Nu advares bilister mod dansk sommervejr: Én ting bør man huske

Foto: Shutterstock

Der er både udsigt til varmebølger og skybrud i prognoserne for vejret i sommerferien. Begge dele giver typisk travlhed hos vejhjælpen, derfor advarer SOS Dansk Autohjælp nu.

Den danske sommer kan byde på alt fra høje temperaturer til heftige regnskyl. Erfaringer fra sidste sommer viser, at de fleste opkald til SOS Dansk Autohjælp i juli handler om overophedede biler, flade batterier og punkteringer efter regnvejr.

"Vi mærker det med det samme, når det har været meget varmt eller når det har regnet kraftigt. I år regner vi også med ekstra travlhed i juli, fordi mange vælger at holde sommerferie i Danmark på grund af corona," siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Punkteringer efter regn

Voldsomme regnskyl medfører glatte vejbaner og dermed risiko for uheld. Men regnvejr har også den sideeffekt, at grus og småsten skylles ud på vejen. Og det betyder flere punkteringer. Sidste sommer udgjorde punkteringer cirka 20 procent af alle SOS Dansk Autohjælps assistancer. Derfor advares der også om, at et ekstrahjul er en af de ting, man allerhelst skal have med sig. 

"Hvis der overhovedet er plads i bilen, er det en rigtig god ide at medbringe et reservehjul, så man kan komme hurtigt videre. Det er tilladt at køre midlertidigt videre på et vinterdæk, så længe man kun kører fra skadested til værksted," siger Anette Bjørn Juncher.

Overophedning

Når solen for alvor tænder for varmen, opstår et andet problem, som især rammer campister. De høje temperaturer kan få bilmotoren til at bukke under for overophedning.

Bilens motor er hårdt spændt for med en pakket campingvogn med. Når motoren samtidig arbejder på højtryk i længere tid i høj varme, kan det blive for meget. SOS Dansk Autohjælp anbefaler, at man sørger for at rense bilens kølergitter for snavs og insekter for at øge luftgennemstrømningen.

Batteriet

En tredje sommerklassiker indenfor vejhjælp er flade batterier. Bilbatteriet er på hårdt arbejde, når sommerferien byder på længere køreture med tændt aircondition, GPS og diverse mobiler og tablets til opladning.

"Det kan blive et problem, hvis man samtidig holder i kø, eller hvis bilen holder stille i en periode ved sommerhuset eller campingpladsen," siger Anette Bjørn Juncher. Det fortælles desuden, at godt hver femte af SOS Dansk Autohjælps assistancer hen over sommerferien sidste år var relateret til batterier.